Skip to content
Slide 1
Pogledajte raspored naših radionica
Image is not available

Nudimo vam radionice iz: Aviomodelarstva, Astronomije , Programiranja, Radiokomunikacija,
Robotike i 3D printa.

Image is not available
Slide 2
Djelovanje zajednice
Image is not available

Zajednica sukladno ciljevima djeluje na područjima:
-tehnička kultura,
-obrazovanje (razvoj i promicanje odgoja i obrazovanja, izvaninstitucionalni
odgoj i obrazovanje, cijelo životno učenje i obrazovanje odraslih, potpora obrazovanju
djece i mladih s posebnim potrebama, poticanje kreativnosti i stvaralaštva u odgoju i
obrazovanju)

Slide 3
Ciljevi zajednice
Image is not available

- razvijanje i promicanje tehničke kulture u gradu Kutini;
- jačanje prepoznatljivosti i podizanje javne svijesti o značaju tehničke kulture
u društvu;
-omogućavanje i/ili unaprjeđenje cijeloživotnog učenja i obrazovanja
-pridonošenje razvoju svojih članica te zastupanje njihovih prava i interesa;
-sudjelovanje u izradi javnih politika vezanih uz tehničku kulturu i civilno
društvo;
-pridonošenje prepoznatljivosti i vidljivosti postignuća tehničke kulture u
društvu

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Tehnička kultura

Razvijanje i promicanje tehničke kulture u gradu Kutini te jačanje prepoznatljivosti i podizanje javne svijesti o značaju tehničke kulture u društvu.

Obrazovanje

Obrazovanje svih dobnih skupina u području tehničke kulture, poglavito izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti odgoja i obrazovanja djece i mladih.

Stem

Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Najnovije vijesti

Pogledaj novosti i najave događanja, izvještaje s održanih predavanja, obavijesti i drugo.

 • Fotofizika

  Fotofizika

  Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani Zajednica tehničke kulture Sisačko-moslavačke županije Zajednica tehničke kulture Kutina Foto video klub Kutina Nauk izričaja fotografije u sebi sadrži prirodne i tehničke znanosti… Sve povezano elementima umjetnosti…u doba digitalnih alata i razna znanja i vještine i u tom okružju…Ove tri točke u nastavku svake od rečenica žele poručiti koliko korist… Read More »Fotofizika

 • Zrakoplovna radionica

  Zrakoplovna radionica

  Na poziv učiteljica Đurđe Krajcar i Sanje Rašo Čar, posjetili smo u subotu 3.12.2022.učenike OŠ Baova Jaruga i organizirali radionicu za izradu modela zrakoplova.Radionicu su organizirali članovi aerokluba OSA Kutina pod vodstvom predsjednka Darka Ozimca i članova Luke Krmpotića i Damira Markalausa.

 • NEW STEM Kutina – ABECEDA BUDUĆNOSTI

  NEW STEM Kutina – ABECEDA BUDUĆNOSTI

  Modelarski centar Kutina u mjesecu studenom započeo je s aktivnostima kroz koje je kao partner uključen u projekt NEW STEM KUTINA-ABECEDA budućnosti.

 • Tehnička kultura

  Tehnička kultura

  Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani Zajednica tehničke kulture Sisačko-moslavačke županije Zajednica tehničke kulture Kutina Foto video klub Kutina Citirajući ravnateljicu Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, Maritu Štelma, mag.bibl. i museol, : „..a svi već znamo da je knjižnica okosnica učenja kroz zabavu i takozvani treći prostor za provođenje slobodnog vremena.“

 • Foto video klub Kutina/umjetnik Bojan Mrđenović

  Foto video klub Kutina/umjetnik Bojan Mrđenović

  Foto video klub Kutina odazvao se vrlo vrijednom pozivu na suradnju u projektu „Čije je što?” koji se odvija putem natječaja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, nositelja projekta Udruge 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost. Predavanje umjetnika Bojana Mrđenovića odabrali  smo zbog toga što Foto video klub Kutina… Read More »Foto video klub Kutina/umjetnik Bojan Mrđenović

 • Na projektu “Digitalna edukacija”

  Na projektu “Digitalna edukacija”

  U sklopu projekta „Digitalna edukacija“ (UP.04.2.1.11.0327) održana je druga po redu radionica u Sisku 12.11.2022. Radionica je dio projektnih aktivnosti osmišljavanja i provedbe izobrazbe i drugih oblika jačanja i unaprjeđenja kapaciteta zaposlenika i/ili volontera organizacija civilnoga društva za neposredan rad u području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja, uključujući prilagodbu poslovanja uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Na radionici su… Read More »Na projektu “Digitalna edukacija”

 • Aktivnosti radio kluba Kutina 9A70FAB

  Aktivnosti radio kluba Kutina 9A70FAB

  U subotu i nedjelju 5. i 6. studenog 2022. (14.00-14.00 UTC) članovi Radio kluba Kutina sudjelovali su na natjecanju 9A CW VHF CONTEST, odnosno popularni Marconi memorial VHF contest i to 50 izdanje tog natjecanja.Jubilarno izdanje okupilo je mnogo natjecatelja iz Europe a naš klub zauzeo je odlićno drugo mjesto u svojoj kategoriji.Marconi memorijal je… Read More »Aktivnosti radio kluba Kutina 9A70FAB

 • Foto video klub Kutina u Slovačkoj etno kući, Lipovljani

  Foto video klub Kutina u Slovačkoj etno kući, Lipovljani

  Slovačka etno kuća živi i nakon što su iz nje otišli njeni prvi stanari. U njoj se na nov način provodi buđenje slovačkog kulturnog duha, osmišljenog ljubavlju i upornim radom preostalih entuzijasta, domaćih Slovaka, koji štuju svoju tradicijsku kulturnu baštinu dajući joj novi izgled, a ujedno vraćajući sve na mjesto gdje je prije stotinu godina… Read More »Foto video klub Kutina u Slovačkoj etno kući, Lipovljani

 • Suradnja udruga Zajednice tehničke kulture Kutina i OŠ Vladimira Vidrića, Kutina

  Suradnja udruga Zajednice tehničke kulture Kutina i OŠ Vladimira Vidrića, Kutina

  Tema projektnog dana u OŠ Vladimira Vidrića bila je „ Jesen u mom gradu“. Učenici 8.c razreda i razrednica prof. Valerija Galic Antolić uz podršku Foto video kluba Kutina i Marijane Kapetanović, majstorice fotografkinje, na temu su odgovorili rekreiranjem starih razglednica grada Kutine. Retrospektivnim gledanjem u kadrove koje pružaju fotografije starih razglednica, učenici su tražili… Read More »Suradnja udruga Zajednice tehničke kulture Kutina i OŠ Vladimira Vidrića, Kutina

O nama

Zajednica tehničke kulture u Kutini (nekad Narodna tehnika) objedinjuje rad udruga tehničke kulture koje djeluju na području grada Kutine.

Zajednica tehničke kulture Kutina, ne samo da okuplja i koordinira rad u klubovima iz tehničke kulture na području grada Kutina, već je i vrlo važan čimbenik za promociju i širenje općenito kulture življenja, a prvenstveno u tehničkoj kulturi s kojom se svakodnevno susrećemo u životu, sve nam je potrebnija i u civiliziranom i boljem standardu življenja.

ZTK

U svojem programu rada ZTK Kutina ima i dalje zadatak da djeluje, pomaže i stimulira rad Klubova mladih tehničara pri osnovnim i srednjim školama, kao i pomoć u organizaciji i provedbi Pokreta znanost mladima. Zahvaljujući postignutim uspjesima te zanimljivim programima djelovanja, udruge okupljaju djecu, mlade, studente i ljude raznih profesija i starosne dobi.

Centar Izvrsnosti

SMŽ to je prepoznala, pokrenula inicijativu i realizirala Centre izvrsnosti. Mi kao ZTK Kutina tome smo se rado odazvali i organizirali ovaj Centar izvrsnosti koji će raditi kroz radionice, a bit će organizirane radionice iz informatike, automatike i robotike.

Povijest tehničke kulture u Kutini

Razvoju tehničke kulture u Kutini doprinijeli su brojni pojedinci i generacije Kutinčana. Za to su dobili i visoka priznanja, gradska, državna i međudržavna. Knjiga je priznanje svima njima i vremenu te je  nasljeđe novim generacijama koji će nastaviti razvijati i usavršavati tehničku kulturi i svoja mjeta ustupiti novim entuzijastima koji će prilikom smjena generacija biti još bolji i perspektivniji.

Autor i urednik monografije Marko Nježić istaknuo je kako je cilj bio da knjiga bude istinska kronika ZTK, da obuhvati što više osoba i detalja iz rada ZTK Kutina.  “Posla je bilo puno, tri godine mukotrpnog rada. Zbog nedostatka arhivske građe morali smo posezati za raznim izvorima. Jedan od važnijih, ako ne i najvažniji i najopsežniji izvor bio je Moslavački list, svi brojevi Moslavačkog lista. Bez zapisa se stvari zaboravljaju. Ova je knjiga u tu je svrhu i napisana, da se sve ono što se zna i što je bilo dostupno, pa i sjećanja ljudi koji su obilježili vrijeme u tehničkoj kulturi ostane zapisano i ne zaboravi. To je bio zalog da monografija bude što kompletnija.

 

ZVONIMIR LERNATIĆ, dipl.inž.stroj.

predsjednik ZTK
Adresa: M. Gupca 2, Kutina
Mob: 098 261 641

IVICA  GLIBO, dipl.ing

dopredsjednik ZTK
Adresa: Antuna Mihanovića 65, Kutina
Mob: 099 701 9758

ZDENKO BOGADI, umirovljenik

tajnik ZTK
Adresa: Mramorska 3, Kutina
E-mail: zdenko.bogadi@gmail.com
Mob: 098 939 5019

Naziv i sjedište:
Zajednica tehničke kulture Kutina
Adresa: A. Šenoe 2, 44320 Kutina

Podaci o Zajednici:
Matični broj: 03346595
OIB: 54869646959 RNO Broj: 0068926
IBAN: HR3723400091100064050 PBZ
IBAN: HR0224020061101009841 ERSTE

Kontakt:
Mob: 098/939-5019
E-mail: ztk.kutina@gmail.com
Web: http://www.ztk-kutina.hr/

Copyright © 2023 ZTK Kutina | Created by DMS Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost ZTK Kutine.