Foto galerija

Dokumenti za članove

Arhiva vijesti

Raspored radionica

Poštovani.

Zbog situacije u svezi Korona virusa sve radionice su

do daljnjega OTKAZANE.

Robokup 2013

Još jedno vrlo uspješno natjecanje mladih robotičara iz OŠ.Stjepana Kefelje i Kluba SAM  Kutina.

Robokup, šesti po redu, razlog je zašto se šest učenika OŠ Stjepana Kefelje i članova udruge SAM Kutina: Dario Herjavec, Ana Lončarević, Petra Krpes, Nikola Pilipović, Antonio Jurić i Marin Erceg predvođeni svojim mentorom i učiteljom tehničke kulture Goranom Šporčićem uputilo u Zagreb. Hrvatska zajednica tehničke kulture i OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba organizirali su, šestu godinu za redom, Robokup koji se održao u subotu, 26. siječnja 2013. godine. Glavni pokrovitelj ovog i svih dosadašnjih Robokup-ova je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (javne potrebe u tehničkoj kulturi ).Suorganizator je Gradski ured za kulturu i šport-grad Zagreb. Glavni cilj natjecanja je populariziranje robotike.

Ovaj Robokup okupio je 30 natjecateljskih ekipa iz Hrvatske i inozemstva. Ekipe sastavljene od po tri učenika natjecale su se u dvije kategorije:

  1. Konstrukcija i strujni krug
  2. Programski zadatak (primjerice robo-vatrogasac, robo-miš i slično).

Uspješnost ekipa pratila se u tri kategorije:

  1. Konstrukcija i strujni krug
  2. Programski zadatak
  3. Ukupni poredak

Natjecateljski stol s imenom “OŠ Stjepana Kefelje, Kutina “ zauzeli su Dario Herjavec, Ana Lončarević, Petra Krpes. A stol s imenom Udruga klub SAM, Kutina zauzeli su: Nikola Pilipović, Antonio Jurić i Marin Erceg.

Natjecanje je započelo u 10 sati, a završilo u 14 sati. U tih nekoliko sati natjecatelji su morali pokazati i primjeniti znanja iz: mehanike, elektrotehnike, energetike, informatike, senzorike, matematike. Vođeni logičkim razmišljanjem, usmjereni ka inovativnosti i kreativnosti morali su razraditi i razne strategije koje bi ih dovele do rješenja zadataka, a sve kroz timski rad.


Svaki od razrađenih zadataka, osim znanja i umješnosti natjecatelja i njihovih mentora jasno su pokazali da je robotika- budućnost. Koliku važnost zauzima ta grana znanosti, pokazatelj je i interes donatora ili sponzora koju su pratili, u tome smislu, sretnije ekipe natjecatelja. Naime, bavljenje robotikom iziskuje i znatna novčana sredstva bez kojih je nemoguće kupiti potrebnu opremu i radne dijelove. Kutinski robotičari okupljeni kao učenici OŠ Stjepana Kefelje i udruge klub SAM, svoju su osnovnu opremu i dijelove uspjeli povećati zahvaljujući donaciji SELK-a d.d. Kutina i kroz suradnički projekt “ Robotska kolica s dva lica” robotičara i Foto video kluba Kutina, a podržanog od strane grada Kutine i ZTK Kutina.


Mladi robotičari su svoj povratak u Kutinu, uz veselje zbog odličnih rezultata koje su ostvarili proveli i razmišljajući o daljnjem učenju i predstavljanju svojega znanja i umjeća. No, za nih je svakako i dalje važno pitanje: nabavka dodatne opreme i radnih dijelova potrebnih za ostvarivanje svega što ova izuzetna grana znanosti-robotika pruža. A svakako pruža tehnološku sadašnjost i neminovnu budućnost.

 

 
Tko je online
Trenutno aktivnih Gostiju: 7