Skip to content

3. Promocija znanosti u dvorištu Crkvena 46, Kutina

Postajemo tradicija koja je temeljena na učenju, stvaranju i prezentiranju rada onih najvažnijih – a to su djeca i mladi.

Znanost u udrugama tehničke kulture ove godine smo predstavili kroz crtice iz matematike u tehničkoj kulturi. Polaznici radionica, članovi klubova udruga ZTK Kutina, dragi gosti u prekrasnom okrilju zelenog dvorišta, dvorišta koji je kulturna baština i nasljeđe moslavačkog kraja, promatrali su, pručavali, učili i aktivno sudjelovali u pripremljenom programu.

Uvod u program manifestacije Promocija znanosti – matematičke znanosti vodili su naši članovi: Sofija Pelin  i Lucija Šestić ( gimnazija prirodoslovno – matematičkog usmjerenja, SŠ Tina Ujevića ) i Vili Munko, Antun Repinc i Boris Vidiček ( OŠ Vladimira Vidrića ).

Ove godine uz Promociju znanosti – matematičke znanosti održao se i STEM SAJAM EU projekta kojega je nositelj Grad Kutina, a jedan od partnera u projektu udruga ZTK Kutina  – Modelarski centar Kutina. Projekt NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti, kojega su prezentirali navedeni osnovnoškolci.

Zahvaljujemo gostima na iznimnoj podršci i divnom druženju! A kako o manifestaciji govore naši mladi članovi, možete pročitati u nastavku, vidjeti djelić atmosfere u GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Voditeljica manifestacije

Marijana Kapetanović

Sofija Pelin i Lucija Seštić:

Iako se matematika mnogima čini kao bauk, bez nje bi naš život bio potpuno drugačiji. Ona nam pomaže u rješavanju brojnih životnih problema, odnosno, čini ih jednostavnijima za rješavanje. Zbog toga ju ne možemo zanemariti, a malo češćim druženjem s njom čak možemo zaključiti da je i zanimljiva:). Njome se, na razne načine bavimo i mi iz udruga Zajednice tehničke kulture Kutina, kroz različite kreativne načine. U tom smislu nam je ovo 3. godina za redom, gdje u okviru određenih znanstvenih tema, uključujemo i matematiku.

Svaka od naših udruga predstavjajući svoj rad – prezentirat će vam količinu matematičkih operacija koje su potrebne da bi se bavili upravo time čime se bave: astronomi, informatičari, robotičari, modelari, radio amateri, fotografi.

Jer smo ovako radili u Foto vido klubu Kutina – naše dvorište se ove godine – plavi, a to je  zbog toga što je davno matematičar i fizičar John Hershel izumio tehniku – cijanotpije..Njemu je ona poslužila u svrhu kopiranja dokumenta, a kao fotografsku tehniku prvi puta ju upotrebljava Ann Atkins – otiske / fotograme biljaka uvezuje u monografiju. I tako postaje i prva žena – fotografkinja.

Mi, mladi i djeca i nešto odraslih članova, bavili smo se cijanotipijom slijedeći temu : Malo plavog – za puno zelenog. Zato su tu cijanotipski fotogrami biljaka i lišća. I željeli smo skrenuti pažnju na zaštitu i brigu za okoliš.

Malo plavog – za nas prikazuje portrete. I želimo reći koliko je važno da primjećujemo jedni druge i gradimo dobre međuljuljudske odnose.

Fotografijama u boji autori su istraživali kadrove u kojima vide – matematiku.

A veseli strip na temu matematike je arhivskog sadržaja. Bio je izložen u OŠ Vladimira Vidrića prije nekoliko godina za vrijeme održavanja Matematičke lige u organizaciji ZTK Kutina. Ova mala lica, ove godine su završila svoje osnovnoškolsko obrazovanje.

  • Preporučamo im – matematičku gimnaziju koju mi pohađamo. U njoj ima puno matematike!:)

Prigodno temi;  zahvaljujemo svim našim kutinskim osnovnim i srednjim školama, Učeničkom domu Kutina, Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, Šumariji Lipovljani što su nas podržali u bavljenju ovakvim izvanškolskim sadržajima.

I zato, prepuštamo riječ našim kolegama iz osnovne škole – koji su ovdje dio STEM SAJMA. A očemu se radi, reći vam više oni.

Vili Munko, Antun Repinc i Boris Vidiček:

Grad Kutina nositelj je projekta NEW STEM KUTINA- ABECEDA BUDUĆNOSTI, a partneri na Projektu su Razvojna agencija Mrav, svih 5 kutinskih osnovnih škola (OŠ Stjepana Kefelje, OŠ Vladimira Vidrića, OŠ Mate Lovraka, OŠ Zvonimira Franka, OŠ Banova Jaruga), Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) – javno sveučilište primijenjenih znanosti iz zemlje donatora Norveške.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 904.289,78 EUR (6.807.945,60 HRK), a od ukupnog iznosa, 514.218,34 EUR (3.871.292,81 HRK) namijenjeno je za nabavku opreme za opremanje STEM učionica svih pet kutinskih osnovnih škola, a preostali iznos za brojne edukacije, radionice i terensku nastavu namijenjene učenicima i učiteljima.

Projekt stavlja fokus na STEM područja matematike, tehnologije i inženjerstva u svrhu pripreme učenika za uspješan nastavak obrazovanja na srednjoškolskoj razini te ih nastoji pripremiti za izazove tehnološki naprednog modernog društva.

Ciljevi projekta su poboljšane kapaciteta osnovnoškolskog obrazovanja na području Grada Kutine opremanjem 5 STEM učionica, podizanje STEAM vještina 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika i podizanje STEM vještina 600 učenika u 5 osnovnih škola, zajedno s poboljšanjem njihovih sposobnosti u području primjene informacijsko-komunikacijskih tehnologija u odgoju i obrazovanju, razvoju aktivnog građanstva i razvoju poduzetništva. Ciljevi projekta ostvarit će se provedbom 28 aktivnosti projekta.

Financiranje je 100%-tno bespovratnim sredstvima od čega je 85% financirano kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021 Islanda, Lihtenštajna i Norveške i 15% nacionalnog sufinanciranja od Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“.

Projekt je financiran kroz Poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“.

MI SMO POLAZNICI NEKOLIKO RADIONICA OD NIZA KOJE SE MOGU POHAĐATI I SUPER NAM JE!

DIO ONOGA ŠTO UČIMO, MOŽETE VIDJETI NA NAŠEM ŠTANDU. DOBRODOŠLI!

Galerija slika