Skip to content

Cijanotipija – Malo plavog za puno zelenog…/ Foto video klub Kutina

Cijanotipija – fotogram obične trave/ M.K./ FVK Kutina, veljača 2022.

U Foto video klubu Kutina njeguju se znanja i vještine starih fotografskih tehnika. Na taj način čuva se baštinski dio fotografskog znanja i zanata.

Pod radni nazivom Malo plavog za puno zelenog…Foto video klub Kutina održat će niz radionica metodom stare fotografske tehnike – cijanotipije.

O cijanotipiji:

Engleski matematičar i fizičar, Sir John Herschel otkrio je postupak 1842. godine. Unatoč tome što je on iznašao proces, smatrao ga je namijenjenim isključivo kopiranju bilježaka ili dijagrama, što je i bila i ostala glavna i najraširenija primjena istog. Proces je bio popularan u inženjerskim krugovima do sredine 20. stoljeća. Jednostavan postupak je omogućavao jednostavno umnožavanje i kopiranje velikih tehničkih nacrta.

U područje fotografije ga je uvela engleska botaničarka Anna Atkins, kada je proces iskoristila za ilustriranje svoje knjige posvećene papratima i algama. Postavivši svoje objekte direktno na emulzijom obrađeni papir, putem djelovanja svijetlosti dobila je obojene obrise istih. Uporabom ovog procesa ostala je zabilježena kao prva žena fotograf.

Cilj Foto video kluba Kutina je primjenom fotografske tehnike cijanotipije djeci i mladima pružiti učenje kroz tehniku fotografskog procesa koja spaja matematički izričaj, likovni izričaj, znanost kemije, biologije, fizike – potaknuti društvo na spoznaje o prirodi, raznolikosti biljnog svijeta i NASUŠNE VAŽNOSTI OČUVANJA PRIRODE U CJELINI.

Voditeljica Marijana Kapetanović, majstorica fotografkinja