Skip to content

Foto video klub Kutina u Slovačkoj etno kući, Lipovljani

Slovačka etno kuća živi i nakon što su iz nje otišli njeni prvi stanari. U njoj se na nov način provodi buđenje slovačkog kulturnog duha, osmišljenog ljubavlju i upornim radom preostalih entuzijasta, domaćih Slovaka, koji štuju svoju tradicijsku kulturnu baštinu dajući joj novi izgled, a ujedno vraćajući sve na mjesto gdje je prije stotinu godina i počelo.”

Citat je preuzet 7.11.2022. godine: http://www.mslipovljani.hr/BROSURA_Slovacka_etno_kuca_Lipovljani.pdf

Foto video klub Kutina je u dogovoru s Maticom slovačkom Lipovljani održao radionicu razgledničke fotografije i stvaranja digitalnog albuma u prostoru Slovačke etno kuće, Lipovljani. Koliko je uspješno ostvaren cilj radionice govori velika količina snimljenih kvalitetnih fotografija. Također, koliko je jednostavno prenositi znanja i vještine iz izričaja fotografije u okružju koje odiše tradicijskom kulturnom baštinom, govori velik interes mladih fotografa, koji su pažljivo slušali tehničke upute  svojih starijih kolege iz kluba, Hrvoja Koščicu i Stjepana Vidičeka, te primjenjivali naučeno u svrhu stvaranja  fotografija.

Iako nam digitalija dozvoljava brojna škljocanja i bezbrojne digitalne zapise/fotografije, kada se osoba zatekne na mjestu poput Slovačke etno kuće, dobro promisli o svakom kadru prije nego li pritisne okidač fotoaparata.

Ljepota kulturne baštine, njezina snaga kao da zaustave vrijeme koje smo odredili da bezumno juri i tako ga i živimo. No, u Slovačkoj etno kući, osjetili smo usporavanje, smirivanje, izoštrili smo koncentraciju na sadašnji trenutak i potpuno doživjeli prizore pred sobom, pred objektivima naših fotoaparata. Osim o fotografiji, poveli su se razgovori o osobnom nasljeđu- koliko znamo o tome odakle potječemo, tko su nam pretci, koje je naše kulturno nasljeđe. Svatko je imao za reći svoju zanimljivu priču.

U priču slovačke tradicije uklopila se jedna od tema radionice- razglednice jer razglednice u ovom vremenu stoje na granici. Granici koja će odrediti hoćemo li ih upotrebljavati kao raritet ili ćemo isključivo usvojiti mogućnost instant kontakta, teksta i fotografija, putem digitalnih medija. Ova radionica je korak koji vraća klasične razglednice u upotrebu, a predivni slovački tradicijski motivi koji su  sadržaj, svakako su poticaj da se pokažu, poslani klasičnom poštom bliže ili dalje u veliki svijet…

U Slovačkoj etno kući srdačno su nas pozdravili  Marita Štelma, članica Upravnog odbora i Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

Voditeljica radionice Marijana Kapetanović, majstorica fotografkinja

M.K.