Skip to content

INFRACRVENA FOTOGRAFIJA

„Infracrvena fotografija je poseban oblik fotografije u kojemu hvatamo „nevidljivi“ svijet infracrvenog zračenja. Fotografije u infracrvenom spektru često izgledaju bajkovito i nadrealno, s bjelinom u prirodnom zelenilu te dubokim i tamnim nebom i vodenim površinama. Ovisno o upotrebljenom infracrvenom filteru, te naknadnoj doradi na računalu, dobivamo različite crno-bijele i kolor varijante infracrvenog svijeta. Ovakve fotografije predstavljaju zanimljiv odmak od naše stvarnosti.“ Riječi su kojima je Josip Janečić nastavio  slijed radionica IR fotografije. Učili  smo o osnovama digitalne infracrvene fotografije, povijest infracrvene fotografije, rukovanje SLR-om, ekspozicija u fotografiji, obrada fotografija na računalu. Praktičan rad polaznici radionica odrađuju u grupama jer FVK Kutina ima samo jedan fotoaparat koji je preuređen upravo za snimanje IR fotografije.

Josip Janečić, dugogodišnji član Foto video kluba Kutina, u krugu fotografskog svijeta posebno je  poznat po pejzažnim fotografijama. Naravno, ne samo pejzažnim fotografijama 🙂 Lonjsko polje mu je omiljena tema i donosi nam poglede na taj, nama blizak kraj, s vrsnim autorskim pečatom. Njegovo oko i promišljanje kadra pružaju gledatelju novu dimenziju doživljaja, najčešće prirode, koju nam Josip fotografijom predstavi.

Veliko zanimanje članova, publike, gostiju FVK Kutina uvijek izazovu Josipove infracrvene fotografije.

I zato, kao odgovor na želju za učenjem i stvaranjem, Josip Janečić održao nam je nekoliko radionica IR fotografije. Tema IR fotografije dio je programa manifestacije ZTK Kutina; Promocija znanosti- fizikalne znanosti. Sve što smo naučili od Josipa i primjenili snimajući IR fotografiju, kao i Josipov autorski opus IR fotografija, bit će dano na uvid publici krajem mjeseca lipnja.