Skip to content

Održana završna konferencija NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti

U Poduzetničkom inkubatoru u Kutini 25. travnja 2024. godine održana je završna konferencija projekta „NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti“ kojeg je nositelj Grad Kutina. Projekt se provodi od 1. kolovoza 2022. do 30. travnja 2024. i na samom kraju Projekta svi dionici su zadovoljni ostvarenom suradnjom i rezultatima.

Cilj projekta bio je poboljšati kapacitete osnovnoškolskog obrazovanja na području Grada Kutine opremanjem STEM učionica, podizanjem STEM vještina 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika i 600 učenika u 5 osnovnih škola, zajedno s poboljšanjem njihovih sposobnosti u području primjene Informacijsko-komunikacijska tehnologija u odgoju i obrazovanju, razvoju aktivnog građanstva te razvoju poduzetništva. Fokus na STEM područja matematike, tehnologije i inženjerstva imao je za cilj pripremiti učenike za uspješan nastavak obrazovanja na srednjoškolskoj razini.

„Projekt je ostvaren uz pomoć Razvojne agencije Mrav, a partneri su nam bile kutinske osnovne škole, od kojih su svih 5 bile uključene u projekt. Uz njih partneri su bili i Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) – javno sveučilište primijenjenih znanosti iz zemlje donatora Norveške“, istaknula je voditeljica projekta Ana Marija Benčić.

 

Projekt je financiran 100%-tno bespovratnim sredstvima od čega je 85% financirano kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021 Islanda, Lihtenštajna i Norveške i 15% nacionalnog sufinanciranja od Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“. Projekt je financiran kroz Poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 904.289,78 eura od kojih je više od polovice sredstava utrošeno na opremanje kutinskih osnovnih škola, a drugi dio sredstava na edukacije, radionice i terenske nastave, natjecanja, STEM sajmove namijenjene za više od 600 učenika i 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika.

Kroz 21 mjesec trajanja ovog projekta provedene su razne aktivnosti u školama, a veći dio u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje. Ravnatelj škole Ivica Petrović iznimno je zadovoljan rezultatima ovoga projekta od kojega će najviše koristi imati djeca koja su kroz njega dobila nove perspektive iz STEM područja, ali i učitelji koji su također dobili nove vrste edukacija.

Modelarski centar Kutina, u suradnji s Zajednicom tehničke kulture Kutina, kroz niz radionica dokazao je svoju sposobnost biti kvalitetan partner u velikim projektima. Također, pokazao je spremnost za nastavak suradnje s osnovnim školama nakon završetka projekta. Ova suradnja je ključna za provođenje novih edukacija u novom prostoru udruge, što je od iznimne važnosti za daljnji razvoj obrazovanja.

Projektom je zadovoljan i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić: „Više od polovice financijskih sredstava projekta utrošeno je na financiranje nabave opreme za opremanje STEM učionica u našim školama, što uključuje najmoderniju informatičku, robotičku, audiovizualnu i didaktičku opremu i namještaj. Djeca su kroz ovaj projekt dobila poticaj i motivaciju za tehnička zanimanja i sigurno će razmišljati u tom smjeru u svom budućem školovanju“.