Skip to content

Učenički dom Kutina, Foto video klub Kutina  i Malo plavog – za nas

Čestitamo 63. obljetnicu Učeničkom domu Kutina!

Duga je i uspješna suradnja Učeničkog doma Kutina i udruga članica ZTK Kutina:) Neka još dugo ostane tako!

Cijanotipiju su učenice Učeničkog doma Kutina upoznale kroz radionice Malo plavog – za nas. Za nas – jer se prvo radila portretna fotografija, a za stvaranje dobrih portretnih fotografija objekt snimanja korisno je dobro promotriti ili poznavati. U slučaju vesele ekipe iz Učeničkog doma, kvalitetu portreta odredilo to što se djevojke poznaju, zajedno žive tijekom tjedna u Učeničkom domu Kutina i polaze Tehničku školu Kutina- smijer farmaceutski/ska tehničar/ka. Radionicu portretne fotografije vodio je Stjepan Vidiček, FVK Kutina.

Ova vrsta izrade cijanotipskih portreta uključuje i obradu digitalnih fotografija u negativnu sliku, koja se potom printa na specijalnu foliju.

 Negativ na specijalnoj foliji polazište je za izradu cijanotipskih portreta daljnjim, klasičnim putem, tj. u kutiji s UV lampom čiju konstrukciju koristi Foto video klub Kutina.

Obzirom da učenice u svojoj redvnoj nastavi imaju puno kemije, upoznati ovu tehniku bilo im je dodatno zanimljivo jer zbog svojeg obrazovanja, dobro razumiju kemijske procese:)

Sve radionice održane su u prostorima Učeničkog doma Kutina uz podršku ravnateljice, odgajateljica, tehničkog osoblja i ostalih učenika koji su tijek radionica znatiželjno promatrali. I neizravno naučili nešto novo;)

Veselimo se skoroj izložbi!

M.K.