Skip to content

Izvanškolski sadržaj u školi

Obrazovanje kroz izvanškolski sadržaj temeljni  je dio rada Foto video kluba Kutina i Zajednice tehničke kulture Kuina. Također, poticanje mladih članova na vršnjačko učenje i podučavanje. Vrijedne članice kluba, gimnazijalke Sofija Pelin i Lucija Šestić izradile su camere opscure od velikih, kartonskih kutija i na ovaj način predstavile svoje obrazovne aktivnosti.

Camera opscura (lat. tamna soba), u osnovi je kutija ili bilo koji zamračeni prostor u koji kroz mali otvor ulazi svjetlo i preteča je današnjih fotoaparata. Koristila se za crtanje i zabavu te je bila jedno od otkrića koje je vodilo razvoju fotografije. Princip rada i izrade camere opscure je vrlo jednostavan. Radi se o centralnoj projekciji na čijem principu nastaje i slika u ljudskom oku. Zrake svjetlosti koje se odbijaju na sve strane od vanjskih predmeta prolaze pravocrtno kroz maleni otvor na jednoj strani camere opscure te projiciraju sliku tih istih predmeta na suprotnu površinu (ekran). Projicirana slika okrenuta je naopačke kao i kod ljudskog oka, koju naš mozak ispravlja tako da svari ne vise niti ljudi hodaju naglavačke.

Kako bi bolje razumjeli princip rada samog fotoaparata članovi Foto video kuba Kutina su u suradnji s Modelarskim centrom Kutina napravili više primjeraka ovih kutija od kartona i drveta. Unutrašnjost kutije boji se crnom bojom kako bi se izbjegle neželjene refleksije. Centar projekcije je rupica (na aluminijskoj foliji, grafičkom limu ili nekom drugom materijalu) i za fotoaparate koji nisu velikih dimenzija ona bi trebala biti manja od 0,5 mm. Ona se treba nalaziti u sredini jedne strane kutije. Nasuprot otvoru, na drugoj strani kutije, nalazi se ravnina na kojoj se projicira slika. Dužina kutije određuje vidno polje fotoaparata, tj. njenu žarišnu daljinu.

Članice kluba Sofija Pelin i Lucija Šestić su u Srednjoj školi Tina Ujevića prezentirale načelo rada ove naprave pomoću „žive slike“ stvorene ovom kamerom privukavši veliku pažnju drugih učenika.

Tekst: Sofija Pelin i Lucija Šestić

Fotografije: Marijana Kapetanović, prof. Irena Bojko