Skip to content

Ljetni kamp robotike Mosor

U velikoj dvorani zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom je otvoren drugi ovogodišnji Ljetni kamp robotike za učenike osnovnih škola. Kampove organizira splitska Udruga za robotiku „Inovatic“, u suradnji s partnerskom udrugom Zvjezdano selo Mosor, ZTK Sisačko-moslavačke županije, te osnovnim školama iz Sisačko-moslavačke županije. Cilj suradnje je u rad kampova uključiti učenike s područja Sisačko-moslavačke županije pogođenog potresom. U radu svakog od kampova besplatno sudjeluje po petnaest učenika osnovnih škola iz toga kraja. Udruge „Inovatic“ i Zvjezdano selo Mosor se zahvaljuju svima iz Sisačko-moslavačke županije koji su pomogli u organizaciji ovog Kampa, a posebice Zdenku Bogadiju, tajniku ZTK Kutina, i Vladi Lendvaju, predsjedniku Hrvatskog saveza informatičara i predsjedniku Robotičko- informatičkog kluba Popovača.

U rad drugog Kampa su uključeni učenici osnovnih škola iz Kutine, Gline, Novske i Popovače, koji su u Split doputovali u pratnji dviju nastavnica, Zrinke Jakubek Šimićić iz Novske, te Vedrane Miljuš iz Gline. I ovaj će Ljeti kamp robotike biti prepun zabavnih i edukativnih aktivnosti poput svakodnevnih radionica robotike, razgledavanja prirode i kulturnih znamenitosti, odlazaka na kupanje, te astronomskih predavanja i promatranja neba teleskopom.

Polaznicima i njihovim nastavnicama su se s nekoliko prigodnih riječi obratili Jozo Pivac, predsjednik udruge “Inovatic” i voditelj stručnog dijela kampa, te Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor i voditelj kampa, koji je Kamp i otvorio. Prvoga dana je radionica robotike održana u predvečernjim satima, a predsjedniku „Inovatica“ je asistirala članica te udruge Ana Đerek. Radionice će u narednim danima biti na rasporedu prijepodne. Ovaj drugi Ljetni kamp robotike će biti zaključen u srijedu, u ranim popodnevnim satima.

[Ljetni kampovi robotike dio su projekta „Bilo kuda STEM svuda“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, a namijenjen je jačanju kapaciteta OCD-a (organizacija civilnog društva) te popularizaciji STEM–a među mladima. Vrijednost projekta je 1.980.693,34 kn, a trajanje projekta je 24 mjeseca (od 13.7.2021. do 13.7.2023.).]