Skip to content

Modelarski centar Kutina – New STEAM abeceda budućnosti – Osnovna škola Zvonimira Franka.

Izvori: https://www.newstem-kutina.info/novosti/radionice/osnovna-skola-zvonimira-franka-u-sk-god-2023-2024-u-projektu-new-stem-kutina-abeceda-buducnosti/

 https://www.facebook.com/NewSTEMKutina

Financiranje projekta

Projekt je financiran kroz Poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“.

Odobreni Iznos financiranja je 100%, a iznosi 6.807.945,60 kuna, od čega će 3.790.259,06 kuna biti utrošeno na opremu za kutinske osnovne škole.

Sredstva su osigurana kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Osnovna škola Zvonimira Franka u šk.god.2023./2024. u projektu NEW STEM KUTINA – ABECEDA budućnosti

Osnovna škola Zvonimira Franka, Kutina  najmlađa je osnovna škola u Kutini.

Smjestila se u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića gdje je obgrljena mnogobrojnim drvećem, zelenim travnjacima i raznobojnim cvijećem.

Škola je dobila ime po narodnom učitelju Zvonimiru Franku na što smo veoma ponosni.

Kamen temeljac za školu položen je 4. srpnja 1980. god. , a svečano je otvorena 29. siječnja 1982. godine. S redovnim radom započela je 1. veljače 1982. god. kada je širom otvorila svoja vrata učenicima, roditeljima i djelatnicima.

Od 28. siječnja 1982. god. OŠ Zvonimira Franka pripojene su Područne škole Gojlo i Ilova, a PŠ Husain je ukinuta čiji učenici i nastavnici prelaze u Matičnu školu.

Izvor: http://os-zvonimira-franka-kt.skole.hr/skola/povijest

Modelarskog centra Kutina kroz projekt NEW STEM Kutina – ABECEDA budućnosti radionice u OŠ Zvonimira Franka započeo je u dane kada je u popodnevnim satima rano padao mrak, tako da je po završetku svake od radionica, mrak bio vrlo ozbiljan… No, ono po čemu MC Kutina pamti ovaj ciklus radionica je to da je većina učenika na radionice dolazila biciklima… S radionica, vrijedni učenici, odlazili su sa zaštitnim kacigama i biciklima tako intenzivno osvjetljeni žaruljicama – kao da su božićne jelke. Sigurnost u prometu, za svaku pohvalu. Ali i pomalo simbolično…S radionica odlaze veseli i osvjetljeni. 🙂

Modelarski centar Kutina provodio je radionice iz robotike, 3D dizajna i printa, rc jedrilica i aviona i upotrebe STEM a u filmskoj umjetnosti. Predavači su: Sebastian Schneider, Hrvoje Koščica uz asistenciju u predavanjima Anđelina Englera. U prošloj šk.godini održavale su se i radionice robotike za najmlađe učenike škole, koje je provodio Dominik Engler uz asistenciju Anđelina Englera.

Sve navedene radionice imale su za cilj edukaciju učenika kroz navedena područja, pripremu za rad s opremom koju škola dobiva slijedom Projekta.

Aktivnost 2.2. Robotika, 3D dizajn, 3D print – robotika
Aktivnost 2.2. Robotika, 3D dizajn, 3D print – 3D
Aktivnost 2.5. Primjena STEM a u filmskoj umjetnosti
Aktivnost 2.5. Izrada rc jedrilica i aviona