Skip to content

Vršnjačko učenje i podučavanje

Velik je poticaj za učenje i stvaranje djeci i mladima kada izmjenjuju znanja u vršnjačkom okružju.U ZTK Kutina potiču se upravo takve metode učenja i podučavanja jer one stvaraju višestruke dobrobiti: za vršnjake koji uče od vršnjaka i za vršnjake koji usvojena znanja i vještine prenose svojoj generaciji.

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani već dokazano puni želje za novim znanjima, učenici 5.b razreda OŠ Josipa Kozarac iz Lipovljana s velikim interesom pratili su predavanje mladog člana ZTK Kutina Borisa Vidičeka. Boris je član Modelarskog centar Kutina i Foto video kluba Kutina i član 3D skupine i Modelarske skupine u svojoj školi – OŠ Vladimir Vidrića iz Kutine koji pohađa 7. razred.

Tema radionice bila je 3D dizajn i 3D print. Metodom prezentacije i praktičnoga rada obradila se ova vrlo zanimljiva tema. 3D dizaj i print su zakon!:) I, značajno je to što se koriste ekološki materijali pa se tako, jer je izrađena od ekološkog materijala, plastika razgrađuje brzo i neškodljivo.

Nakon prikaza i poduke iz teme 3D dizajna, Boris je učenike upoznao s načinom rada 3D printera i na print pustio predmet koji je već u pripremi bio dizajniran. A to je, sasvim prigodno, bila stilizirana zgrada Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani. Dizajnirao ju je i u nekoliko primjeraka isprintao Sebastian Schneider, voditelj 3D -a pri Modelarskom centru Kutina. Sada mag.ing.el. na radnoj poziciji IT inžinjera, Sebastian je i sam kao učenik bio vrijedan član ZTK Kutina i Modelarskog centra Kutina, što je ostao i u odrasloj dobi. I to je veliko bogatstvo ZTK Kutina- cjeloživotno članstvo. 🙂

Dok je 3D printer iz Modelarskog centar Kutina printao, započeo je drugi dio radionice, a to je reklamna fotografija. Reklamirati knjige je velika stvar! I vrlo vrijedna! Zato su učenici uz pomoć tete Marite pronašli police sa svojom omiljenom knjigom i u ruci s knjigom poslušali predavanje o reklamnoj fotografiji, upotrebi pozadina i podloga za fotografiranje, a sve u interijeru i sa svjetlom koje nam je jedino dostupno- izvanjsko, kroz otvore prozora i svjetlost redovnih rasvjetnih tijela u prostoru. Također, kako sa svrhom koristiti za fotografiranje mobitele. No, radilo se i s fotoaparatom. A motiv 3D dizajnirane i isprintane stilizirane zgrade knjižnice bio je motiv koji se ponavljao uz svaku fotografiranu knjigu. Kroz ovu temu učenike je vodila teta Marijana iz ZTK Kutina/ Foto video klub Kutina.