Skip to content

ZTK Kutina-doprinos Globalnom ženskom kemijskom doručku, 2023. – u Tehničkoj školi Kutina

U Tehničkoj školi Kutina održan je tradicionalni Globalni ženski kemijski doručak u organizaciji Svjetske organizacije IUPAC – (Međunarodnog udruženja za čistu i primijenjenu kemiju).

Organizatorica kemijskog doručka je prof. kemije Sanja Arežina koja u suradnji s knjižničarkom Gordanom Rešicki Degoricija organizira ovaj događaj četvrti puta.

Za ovogodišnju temu Globalnog ženskog kemijskog doručka, organizatorice su odabrale inicijativu za proglašenje Moslavačke gore geoparkom-područje za zaštitu UNESCO- a. Na toj incijativi radi LAG Moslavina i TZ grada Kutine.

Kemijskom doručku prisustvovali su većinom učenici kemijskog usmjerenja. Putem video linka odgledali su uvod organizatora (IUPAC) u ovogodišnji događaj koji se na ovaj način prati diljem svijeta.

Geološki odsjek PMF- a iz Zagreba, pod vodstvom docentice Zorice Petrinec priredio je predavanja i radionice.

Docentica Petrinec  naglasila je veliki potencijal Moslavačke gore čijim se geološkim istraživanjima bavi već duže vrijeme. Učenici su mogli slušati o stijenama Moslavačke gore, njihovoj analizi. Na radionicama koje su prezentirani uzorci stijena s Moslavačke gore, promatrani kroz mikroskop uz stručno vodstvo doc. Petrinec i njezinih kolega.

Zajednica tehničke kulture Kutina pod vodstvom Marijane Kapetanović i prof. kemije Sanje Arežina- Tehnička škola Kutina, održala je radionicu Kemogrami- fotokemija u službi umjetnosti. Dio je to programa iz STEAM područja koje ZTK Kutina i njezine članice provede te bivaju prepoznate u društvu kao prenositelji promoviranja i znanja iz tehničke kulture i STEAM područja.

Polaznici radionice upotrebom fotografskih kemikalija i foto papira, djelujući na iste svojom rukom-šakom ( simbolom pozitivne borbe/truda ) otisnuli su osobni pečat- ovaj puta u izgledu Moslavačke gore i kao simbol doprinosa svakog pojednica – utjecaju svakog pojedinca na sva zbivanja u društvu i prirodi.

Osim naziva, doručak je doista bio stvaran i učenici, predavači i gosti mogli su se okrijepiti ukusnim i zdravim doručkom koji su priredili organizatori- Tehnička škola Kutina.