Skip to content

STEAM- prirodne znanosti u službi tehničkog stvaralaštva i umjetnosti

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani

Zajednica tehničke kulture Kutina

Foto video klub Kutina

STEAM- prirodne znanosti u službi tehničkog stvaralaštva i umjetnosti

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani, Zajednica tehničke kulture Kutina i Foto video klub Kutina krenuli su putem zanimljive, poučne i važne suradnje: približiti znanost djeci i mladima i društvu kroz elemente tehničkog stvaranja i umjetnosti, a time i doprinijeti razvoju tehničke kulture i obogatiti ponudu obrazovnog, kulturnog, ekološkog sadržaja općine Lipovljani.

Važnost izričaja umjetnosti – Art ( umjetnost ) u STEAM području uzima velik i značajan dio onoga što zbir nauka u kratici STEAM postiže u razvoju odgoja i obrazovanja djece i mladih, razvoju društva znanosti u cjelini i ostvarenju postignuća ljudskog djelovanja.

Kroz suradnju nazvanu STEAM- prirodne znanosti u službi tehničkog stvaralaštva i umjetnosti čekaju nas brojni mjeseci u kojima ćemo nastojati obuhvatiti što veći broj djece, mladih, ali  i svih ostalih zainteresiranih za zanimljive i poučene teme koje smo pripremili. Voditeljice suradnje su- ispred Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani ravnateljica Marita Štelma, mag.bibl. i museol. Ispred Zajednice tehničke kulture i Foto video kluba Kutina autorica obrazovnih programa Marijana Kapetanović, majstorica fotografkinja.

U maglovito dopodne u prostore Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani došao nam je – šećer na početku:) Djeca vrtičkog uzrasta i njihove odgajateljice Dječjeg vrtića Iskrica Lipovljani vrlo ozbiljno, ali s velikim osmjesima i još većom znatiželjom. Program velikog A ( steAm) kroz izričaj fotografije u ovoj radionici bio je obuhvaćen: razvojem motoričkih vještina, produbljivanje percepcije opažanja, suočavanja s izazovom, ekološkim temama i zakonima fizike – loma svjetlosti.

Iako su vidjeli i čuli puno novoga, vrtićanci su pokazali iznimna znanja i zapažanja, britke i mudre zaključke i želje za sudjelovanjem – ništa im nije teško. Sve to njihove tete, odgajateljice dobro znaju jer koliko se i na koji način radi s djecom, upravo se vidi iz navedenog primjera.

Aktivnosti:

–          Slaganje pazli na temu Lonjskog polja

–          3D dimenzija, izložba 3D fotografija

–          Određivanje kadra, što je to kadar

–          Promatranje loma svjetlosti, fotofizika camerom opscurom, suočavanje s izazovom

Veselimo se daljnjim aktivnostima!

Logo suradnje izradio je kutinski gimnazijalac Franko Mikuličić, volonterskim radom i s veseljem.

M.K.